У класичному розумінні, шумівка – це велика і трохи плоска ложка з дірками та довгою ручкою. ЇЇ основним завданням було зняття піни при варінні бульйона. Але час не стоїть на місці і у цього пристосування з’явилось багато видів, форм та функцій.
Щоб визначитись, яку купити шумівку, давайте розглянемо її різновиди.
У залежності від виду отворів, розрізняють шумівки перфоровані (з безліччю мілких круглих дірочок),з прорізами (поздовжніми щілинами) та з сітчастою поверхнею.
Чим меншого діаметру дірки, тим простіше зібрати піну, виловити мілкі предмети, процідити консервацію (злити горошок). Наявність поздовжніх щілин дозволить рідині стекти швидше при вийманні продуктів з гарячої води або олії.
Робоча частина шумівки буває круглою, овальною або форми половника.
Крім перемішування страв у глибоких каструлях, овальна ложка шумівка знадобиться при накладанні порцій – нічого не падає, рідина стікає, а потрібні шматки залишаються на місці.
Половник шумівка за рахунок своєї глибини зручна для роботи з продуктами середнього розміру.
Шумівка кухонна виготовляється з різних матеріалів, а також їх поєднань. Оптимальним варіантом для покупки буде шумівка нержавіюча. Вона легко очищається, не вступає в реакцію з їжею, стійка при високих температурах, міцна та довговічна. Але може завдати шкоди антипригарному покриттю при його наявності. У цьому випадку варто звернути увагу на вироби з нейлону, пластику і силікону. Часто з цих матеріалів зроблені ручки шумівок, щоб вони зручно лежали в руці та не ковзали. На ручках бувають отвори або петля для зручного зберігання на гачку.